pobierz: GRAFIK DYŻURÓW W BIURZE KRAJOWEJ RADY

RPO odpowiada na List Otwarty PZD

Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar odpowiedział na List Otwarty KR PZD. W swoim liście wskazuje, że „celem jego działania i wystąpień było zasygnalizowanie ministerstwom zagrożeń dla działkowców, które wynikają z niezgodnego z prawem zamieszkiwania na terenach ROD”.

Rzecznik zaprzeczył jakoby celem jego działań było dążenie do akceptacji tzw. altan ponadnormatywnych i pozbawienia organów nadzoru budowlanego i stowarzyszeń ogrodowych narzędzi służących do jego likwidacji. Odpowiedzi na poruszone w liście RPO pytania i zagadnienia znajdują się w stanowisku, jakie podjęło Prezydium KR ZPD, a które niestety dotarło do Rzecznika w tym samym czasie, gdy wystosował on już swoją odpowiedź.

List Rzecznika do KR PZD znajduje się w załączniku.

Zobacz