Po dokonaniu oceny codziennych telefonicznych dyżurów pełnionych Okręgach PZD i jednostce krajowej PZD wprowadzonych w związku z pandemią COVID-19 w dniu 24.09.2020r. Krajowy Zarząd PZD podjął uchwałę nr 259/2020 w sprawie zmiany funkcjonowania dyżurów telefonicznych w Okręgach PZD oraz jednostce krajowej PZD.

RPO odpowiada na List Otwarty PZD

Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar odpowiedział na List Otwarty KR PZD. W swoim liście wskazuje, że „celem jego działania i wystąpień było zasygnalizowanie ministerstwom zagrożeń dla działkowców, które wynikają z niezgodnego z prawem zamieszkiwania na terenach ROD”.

Rzecznik zaprzeczył jakoby celem jego działań było dążenie do akceptacji tzw. altan ponadnormatywnych i pozbawienia organów nadzoru budowlanego i stowarzyszeń ogrodowych narzędzi służących do jego likwidacji. Odpowiedzi na poruszone w liście RPO pytania i zagadnienia znajdują się w stanowisku, jakie podjęło Prezydium KR ZPD, a które niestety dotarło do Rzecznika w tym samym czasie, gdy wystosował on już swoją odpowiedź.

List Rzecznika do KR PZD znajduje się w załączniku.

Zobacz

Okręgowa Komisja Rewizyjna ma dyżur w biurze OZ PZD przy ul. Śląskiej w każdy drugi wtorek miesiąca w godz. 10.00 - 13.00
FEW Meter

Nowy Statut PZD