Po dokonaniu oceny codziennych telefonicznych dyżurów pełnionych Okręgach PZD i jednostce krajowej PZD wprowadzonych w związku z pandemią COVID-19 w dniu 24 września 2020 r. Krajowy Zarząd PZD podjął uchwałę nr 259/2020 w sprawie zmiany funkcjonowania dyżurów telefonicznych w Okręgach PZD oraz jednostce krajowej PZD.

Stanowisko Krajowego Zarządu PZD w sprawie zagrożeń dla istnienia ROD

W ostatnim czasie Krajowy Zarząd PZD zauważa zwiększoną aktywność miast w zakresie opracowywania nowych kierunków zagospodarowania przestrzennego.

Działania te uaktywniły się tuż po wyborach samorządowych. PZD od lat przywiązuje ogromną wagę do istnienia ogrodów w studiach i w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, bowiem od ich zapisów uzależnione jest funkcjonowanie i bezpieczeństwo ogrodów w Polsce. Stanowisko Krajowego Zarządu z dnia 20 grudnia 2018 roku w sprawie zagrożeń dla istnienia rodzinnych ogrodów działkowych można pobrać klikając w LINK.