Polski Związek Działkowców
Get Adobe Flash player

Komunikat Krajowego Zarządu PZD w sprawie dyżurów telefonicznych pracowników merytorycznych biur Okręgowych Zarządów PZD oraz biura Krajowej Rady PZD

Krajowy Zarząd PZD na posiedzeniu 21 kwietnia 2020r. zdecydował o wprowadzeniu od dnia 22.04.2020r. w biurach Okręgowych Zarządów PZD i biurze Krajowej Rady PZD dyżurów telefonicznych, które realizowane będą przez pracowników merytorycznych. 

pobierz: Grafik dyżurów w biurze KR PZD w dniach  03 – 07 sierpnia 2020r.

Biuro Okręgu w Gorzowie Wlkp. udziela informacji od poniedziałku do piątku w godzinach pracy tj. od 800 do 1600 pod numerem telefonu 95-722-38-36 lub mailowo: gorzow@pzd.pl
(więcej…)

Radio Zachód o działkowcach

https://www.zachod.pl/211247/211247/

Wspólnie z Miastem Gorzów Wlkp. bierzemy udział w międzynarodowym projekcie „FEW – meter” – zintegrowany model pomiaru i usprawnienia miejskiego rolnictwa w kontekście cyrkulacyjnego metabolizmu miejskiego.

Realizacja tego projektu „FEW-meter” daje szansę na przybliżenie mieszkańcom naszego miasta korzyści płynących z rozwoju miejskiego rolnictwa. Miejskie rolnictwo to odpowiedź na potrzebę bliskości człowieka z naturą, to zjawisko wykorzystania przestrzeni miejskiej do uprawiania warzyw, które oprócz jadalnych korzyści przynosi mnóstwo satysfakcji, daje możliwość rekreacji i wypoczynku wśród zieleni, kształtuje krajobraz, zwiększa świadomość ekologiczną wśród mieszkańców oraz daje możliwość nawiązania bliższych więzi sąsiedzkich.

Podstawowym problemem na terenach zurbanizowanych jest brak wolnej przestrzeni publicznej, dlatego też najbardziej popularnym rozwiązaniem rolnictwa miejskiego są ogrody działkowe, ogrody społeczne.

Rolnictwo miejskie może być alternatywą dla obecnego modelu zaopatrzenia mieszkańców miasta w żywność. Mieszkańcy coraz częściej przykładają wagę do pochodzenia produktów rolnych i ich jakości. Rolnictwo miejskie to nie tylko skrócenie łańcucha dostaw, ale także okazja do redukcji ilości towarów dostarczanych spoza miasta oraz szansa na zrównoważone wykorzystanie zasobów miasta do produkcji żywności.

Partnerzy projektu: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Miasto Gorzów Wlkp, Polski Związek Działkowców Okręg w Gorzowie Wlkp., ILS – RESEARCH INSTITUTE FOR REGIONAL AND URBAN DEVELOPMENT University of Kent, LEAP Micro AD Ltd, Social Farms and Gardens, AgroParisTech, IRSTV – CNRS FR2488, The City University of New York, , University of Michigan).